Sfaturi pentru modelatorii 3D 5/5 (1)

Modelarea 3D este procesul de dezvoltare a unei reprezentari matematice a suprafetei tridimensionale,a unui obiect, prin intermediul utilizarii unui program de software specializat. Dupa studierea proprietatilor obiectivului respectiv, are loc transformarea sa in ceea ce numim model 3D. Aceste modele 3D necesita indemanare, atentie si multa rabdare din partea creatorilor, iar acest fapt este bine cunoscut de catre persoanele care se ocupa cu asa ceva: modelatorii 3D.

In continuare, vei putea afla cateva sfaturi si trucuri care te vor ajuta sa duci creatia in directia cea buna si sa reduci simtitor din timpul alocat fiecarei creatii in parte.

Planifica – Inainte de a incepe modelarea propriu-zisa, aloca suficient timp, in care sa stai efectiv asezat si sa poti avea o privire de ansamblu asupra planului de creatie. Gandeste-te la modul in care vei dori sa se miste modelul tau, atunci cand se afla in miscare si planifica in consecinta. Daca ai ales sa construiesti modelul de la zero, vei avea nevoie de unele materiale de referinta. Uita-te la poze, priveste scene din film sau alte suporturi media cu modele similare. Ia in considerare faptul de a realiza intai o macheta care sa te ajute sa inveti cum sa lucrezi cu proportiile si scalele respective.

Foloseste un model pre-made – Nu ezita sa apelezi la serviciile de modelare 3D si sa cauti modele pre-made, pe care le poti utiliza in proiectul tau. In general, prin descarcarea acestor modele, vei economisi atat timp, cat si bani.

Utilizeaza substituiri – Foloseste cartografierea pentru a inlocui unele detalii ale obiectelor care nu sunt principalul tau obiectiv.

Mentine un model simplu – Este de la sine inteles ca un model mai complex presupune incarcarea cu usurinta a sistemului, ceea ce iti va cauza probleme mai tarziu.

Lucreaza organizat – Pentru a nu te confrunta cu surprize neplacute, este indicat sa iti pastrezi toate fisierele organizate pe foldere, pentru a le gasi mai usor in cazul in care va trebui sa revii asupra unor informatii. De asemenea, o copie de rezerva te poate salva din situatii limita.

Invata comenzile rapide ale tastaturii – A invata shortcut-urile tastaturii iti va reduce cu pana la 75% timpul petrecut prin click-uitul incontinuu al mouse-ului.

Salveaza des si asigura-te ca ai un back-up – Obisnuieste-te sa salvezi des, in fisiere multe, pe mai multe CD-uri sau pe un hard extern. Nu stii niciodata cand vei sterge, in mod accidental, ceva important, sau cand te trezesti cu un fisier corupt, se ia curentul sau alte situatii neplacute de acest gen.

Gandeste-te la miscare – Gandeste-te si analizeaza modul in care iti doresti ca modelul tau sa se miste si realizeaza un obiect parinte individual pentru fiecare miscare in parte.

Gandeste-te la rezultatul final – In functie de mediul in care utilizezi modelul, fie ca vorbim despre web, video sau altceva, pastreaza rezultatul final in minte. Modelul tau necesita diferite calitati in functie de mediile in care va fi utilizat. Medii de calitate inferioara pot economisi timpul de redare si timpul de compozitie.

Numeste obiecte – Pe masura ce lucrezi, numeste fiecare obiect in parte. Este foarte usor sa te lasi prins in procesul de creatie si sa pierzi copii ale fisierelor tale.

Utilizeaza efecte shadow usoare – Utilizeaza spoturi cu umbre usoare si discrete. Le vei reda mai repede si iti vor oferi acel efect realist, spre deosebire de umbrele puternice.

Ai onoarea sa votezi acest articol.