Aplicatii mobile (Android si iOS) 2.5/5 (2)

O aplicație mobila este un program de calculator conceput pentru a rula pe smartphone-uri, tablete și alte dispozitive mobile.

Aplicatiile sunt disponibile, de obicei, prin intermediul platformei de distributie, care a inceput sa apara in 2008 și sunt operate de obicei de catre proprietarul sistemului de operare mobil, cum ar fi Apple App Store, Google Play, Windows Phone Store și BlackBerry App World. Unele aplicații sunt gratuite, in timp ce altele trebuiesc sa fie cumparate. De obicei, acestea sunt descarcate de pe platforma la un dispozitiv ținta, dar uneori acestea pot fi descarcate pe laptop-uri sau computere desktop. Pentru aplicații cu un preț, in general, un procent, 20-30%, merge la furnizorul de distribuție (cum ar fi iTunes), iar restul merge la producatorul aplicației.

Android este un sistem de operare mobil bazat pe nucleul Linux și dezvoltat in prezent de Google. Cu o interfața de utilizator bazata pe manipularea directa, Android este destinat in primul rand pentru dispozitivele mobile cu ecran tactil, cum ar fi smartphone-uri și tablete, cu interfețe specializate de utilizator pentru televizoare (Android TV), autoturisme (Android Auto), și ceasuri de mana (uzura Android). Sistemul de operare folosește intrari la atingere care corespund vag la acțiuni reale, cum ar fi trecand, atingand si ciupind, in cele din urma putand a muta si a intra in aplicatiile de pe ecran. In ciuda faptului ca destinate in primul rand pentru intrare touchscreen, acesta a fost, de asemenea, utilizat in console de jocuri, camere digitale, PC-uri regulate, și alte electronice. Ca de 2015, Android are cea mai mare baza instalata.

App Store este o platforma de distribuție digitala pentru aplicații mobile de pe iOS, dezvoltate și intreținute de Apple Inc. Serviciul permite utilizatorilor sa navigheze și descarca aplicații care sunt dezvoltate cu Apple iOS SDK. Aplicațiile pot fi descarcate direct la un dispozitiv iOS sau pe un computer personal prin iTunes (de asemenea, dezvoltat și menținut de catre Apple Inc.).

Aplicații in “App Store” vizeaza dispozitive iOS, inclusiv iPhone și iPad, și pot face uz de atribute specifice ale acestor dispozitive, cum ar fi senzori de mișcare pentru controalele de joc si camere pentru apeluri video online.

Ai onoarea sa votezi acest articol.

Leave a Reply